Katalog Dobrych Stron DI
Katalog stron internetowych Sznurkownia

r1

wtorek, 2 sierpnia 2011

Bób - jeść czy nie jeść

Bób - jeść czy nie jeść ?

Autorem artykułu jest Jurek Sko



Bób jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Mimo, że przez wielu uważana jest za roślinę ciężkostrawną, to zawiera wiele cennych minerałów i witamin.

bob

Trochę historii
Bób jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Pozostałości tej rośliny zostały odnalezione podczas prac wykopaliskowych w Izraelu na stanowiskach archeologicznych pochodzących z 6500 roku przed naszą erą.
Ślady bobu odnaleziono również w starożytnej Troi i Egipcie.

W Egipcie bób podawano do jedzenia niewolnikom i klasom nizszym, jako że roślina była uznawana za piętno śmierci ( kapłanom nie wolno było jeść bobu i innych strączkowych).

Roślinę uprawiano również w Chinach i to od prawie 5 tysięcy lat.
 W Europie Środkowej bób był jednym z podstawowych pokarmów aż do XVII wieku, jako tanie źródło energii dla najbiedniejszych (proszę zobaczyć słynny obraz "Zjadacz bobu") ale potem stopniowo zastąpiony został fasolą i ziemniakami. W Polsce uprawa tej rośliny znana była już w epoce brązu i żelaza.

Wartości odżywcze
100 gram bobu zawiera 74 kalorii oraz 7% białka, 11% węglowodany, 26 mg wapnia, 98 mg fosforu, 25 mg witaminy C, witaminy A, B1 i B2, E, P i K.

Właściwości lecznicze
Spożywanie bobu pomaga usunąć z organizmu tłuszcz osadzający się na tętnicach i utrzymywać cholesterol na niskim poziomie.
Ponadto roślina jest bogatym źródłem choliny, której spożywanie może pomóc w zachowaniu lepszej pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Wśród niektórych społeczności bób był traktowany jako jako afrodyzjak wzmagający pożądanie seksualne.
Jako roślina lecznicza są wykorzystywane również części zielone rośliny. Wywar z nich dodawany do kąpieli ma pomóc w walce z czyrakami i wrzodami.

Dlatego, mimo że bób jest traktowany jako pokarm ciężkostrawny, wiatropędny warto go jeść ! Będzie smaczny jeśli dodamy do ugotowanego (do 15 min w wrzącej wodzie) ziarna trochę soli i odrobinkę masła.

---

Więcej podobnych artykułów na moim blogu Dbaj o zdrowie


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Kalkulator kalorii

Efektywne mikroorganizmy

Nagranie wykładu zorganizowanego przez Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Stylu Życia.

Efektywne mikroorganizmy from SPZSŻ Poznań on Vimeo.



Zobacz: Kalkulator kalorii

Mity o ciąży

Mity o ciąży

Autorem artykułu jest Pierwiastka



Wiele mitów związanych z ciążą dotyczy prób określenia płci dziecka na podstawie wyglądu czy też zachcianek przyszłej mamy. Większość z nich jest dalekich od prawdy.

Poznajmy 5 największych mitów, które zapewne każda przyszła mama słyszała chociaż raz w ciągu tych 9 miesięcy.

Mit 1: Jeśli kobieta ma wysoko ułożony brzuch, urodzi dziewczynkę.

Nie ma żadnego naukowego uzasadnienia związku wyglądu brzucha kobiety ciężarnej i płci jej dziecka. Co ciekawe, po świecie krąży także wręcz odwrotne stwierdzenie – że wysoko ułożony brzuch nie świadczy o dziewczynce, a o chłopcu. Brzuch opada w widoczny sposób na krótko przed porodem, zarówno w przypadku dziewczynki, jak i chłopca. Jego wygląd we wcześniejszym okresie ciąży zależy od budowy ciała kobiety i ułożenia dziecka. Zazwyczaj kobiety wysokie i szczupłe noszą dziecko wysoko, podczas gdy kobiety przy kości i niższe noszą dziecko niżej.

Mit 2: Zachcianki na słodycze świadczą o tym, że urodzi się dziewczynka.

Kobieta w ciąży może mieć ochotę zarówno na słodycze, jak i potrawy słone, pikantne, kwaśne czy też chwilowo może mieć zmniejszony apetyt. Zachcianki na poszczególne potrawy mogą się jednak zmieniać i nie mają związku z płcią dziecka, a jedynie z tym, jakich związków mineralnych może się ono domagać w okresie prenatalnym.

Mit 3: O płci dziecka świadczy jego tętno.

Według tego mitu chłopcy mają znacznie wolniejsze tętno od dziewczynek (chłopcy mniej niż 130 uderzeń na minutę, a dziewczynki powyżej 140). Prawda jest taka, że nie jest ono zależne od płci, a wynik takiego badania może się różnić z wizyty na wizytę. Generalnie dzieci w okresie płodowym mają tętno w granicach 120-160 uderzeń na minutę, a więc znacznie więcej niż po narodzinach.

Mit 4: Brzydka cera świadczy o dziewczynce.

To, jak wygląda cera kobiety w ciąży, zależy w największej mierze od burzy hormonów, jaka towarzyszy każdej ciężarnej bez względu na płeć dziecka. Nie bez znaczenia jest również sposób pielęgnacji cery – warto w tym czasie w szczególności zwrócić uwagę na to, jakie kosmetyki mogą źle wpływać na jej stan, nawet jeśli przed ciążą wydawały się być dobrze dobrane. Powtarzamy więc – wygląd przyszłej mamy nie jest zależny od płci dziecka.

Mit 5: Kobieta, którą męczą poranne mdłości, urodzi dziewczynkę.

Poranne mdłości mogą dotyczyć nawet połowy kobiet ciężarnych. Według mitu ma to mieć związek z hormonem produkowanym przez chłopców – testosteronem. Poziom hormonów produkowanych przez dzieci w okresie prenatalnym jest jednak zbyt mały, aby mógł mieć wpływ na wygląd zewnętrzny przyszłej mamy.

Jak widać, wiara w opisane powyżej zabobony może nas – przyszłe matki – zaskoczyć albo zmieszać. Jedynym wiarygodnym źródłem informacji na temat płci naszego dziecka jest badanie USG – zazwyczaj dwudziesty tydzień ciąży (a więc tzw. badanie połówkowe) jest czasem, w którym możliwe jest dostrzeżenie płci dziecka, jednak najwięcej zależy tu od jego ułożenia. Zdarzają się więc kobiety, które praktycznie do końca nie wiedzą, jakiej płci dziecka oczekiwać.

---

Przeczytaj też inne porady dla rodziców.


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Kalkulator kalorii

niedziela, 31 lipca 2011

Prosty sposób, który leczy i odmładza

Prosty sposób, który leczy i odmładza.

Autorem artykułu jest Dorota Trojan



Jeżeli jesteś osobą borykającą się z kłopotami niedomaganiami zdrowotnymi, to jest to dla ciebie najbardziej ekscytująca informacja jaką do tej pory słyszałeś. To naprawdę nadzwyczajne, a jednak. Już za moment poznasz sekret dobrego zdrowia, który uzdrawia choroby i odmładza bez względu na wiek i aktualną kondycję organizmu.

Jest bowiem jedna uniwersalna przyczyna utraty zdrowia.
Ten sekret tkwi …. w zdrowych jelitach i w czystej wątrobie. Tak.
Jak widzisz jest to prosty sekret i dlatego ludzie go lekceważą płacąc za to zrujnowanym zdrowiem a bywa, że i życiem. Zaufaj mi ten sekret ten sekret przyniesie ci zdrowie i urodę.
Jest oczywistym, że to w jelitach podejmowane są decyzje: przyswoić czy usunąć. Im więcej trucizn dostarczamy, tym szybciej chorujemy. Im więcej śmieci jemy, tym łatwiej atakują pasożyty, które wkrótce podstępnie wyniszczają ciało. Czyste jelita bez trudu przyswajają wszelkie witaminy i minerały które zjadamy.
Czyste jelita to ciało wolne od śmieci upakowanych gdzie tylko można. A oczyszczanie organizmu oznacza zdrowie, energię i urodę.
Jest jeszcze jedna ważna korzyść z leczenia za pomocą oczyszczania jelit i wątroby. Zauważ, że masz tylko jedno lekarstwo na niemal wszystkie niedomagania i jednocześnie to samo lekarstwo dba o twoją urodę, piękną skórę, lśniące włosy, idealną sylwetkę. To jeszcze nie wszystko. Oczyszczanie organizmu nic nie kosztuje – nie trzeba płacić za jego stosowanie aprobatą negatywnych działań ubocznych. Nie musisz płacić, bo one nie istnieją. Są jedynie profity. To rzeczywiście jest rewelacja.
Powinieneś wiedzieć, że wykorzystując suplementy diety do oczyszczania jelit osiągniesz największe efekty. Dlaczego?
Po pierwsze suplementy diety  są łatwe w użyciu. Łykasz pastylkę popijasz i gotowe. Po drugie suplementy diety posiadają rośliny wyjątkowo skuteczne i w bardzo dobrze dobranym składzie.
W spisie dolegliwości, które z pewnością znikną znajdziesz takie jak: nadwaga, alergia, liszaje, pasożyty, choroby serca, wzdęcia, choroby przyzębia, bóle stawów, podagra  …. W miejsce kropek możesz wstawić praktycznie każdą chorobę. Tak. Właśnie tak rewelacyjnym i wszechstronnym lekarstwem jest oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jeśli masz zastrzeżenia do stosowania suplementów diety, możesz użyć zupełnie innej metody. Droga do celu jest drugorzędna, liczy się efekt. Wiem jednak z doświadczenia, że diety, głodówki, napary ziołowe, lewatywy bardzo szybko zniechęcają i większość osób rezygnuje zanim jeszcze zaczynają się pojawiać pierwsze efekty. Jeżeli jednak zrozumiesz dlaczego oczyszczanie organizmu jest takie ważne, łatwiej ci będzie wytrwać. Jeśli nie jesteś cierpliwy, zastosuj naturalne suplementy diety. Gra z pewnością warta jest świeczki.

---

baner-naturalne-suplementy


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Kalkulator kalorii

Problemy z jelitami u dzieci

Problemy z jelitami u dzieci

Autorem artykułu jest Bartłomiej Skulski



Dzieci mogą cierpieć z powodu wielu schorzeń układu trawiennego. Jedną z nich jest zespół jelita drażliwego. Zespół jelita drażliwego jest schorzeniem, które dotyczy głównie okrężnicy i jelita grubego. Stanowią one część układu trawiennego, w której gromadzony jest stolec.

Jak sama nazwa wskazuje, w przypadku zespołu jelita drażliwego nie mamy do czynienia z jedną chorobą, lecz raczej z zespołem objawów, których główna przyczyna nie została jeszcze poznana. Badania pokazują, że na IBS (jak często nazywamy zespół jelita drażliwego) cierpi około 20% populacji, nie wykonano jednak wystarczającej liczby badań i testów, które pomogły by opracować jedno skuteczne lekarstwo.

Ponieważ IBS nie jest schorzeniem bezpośrednio zagrażającym życiu, zazwyczaj lekarze zamiast znaleźć przyczynę wystąpienia schorzenia koncentrują się na leczeniu tylko i wyłącznie jego objawów. W przypadku IBS nie występują żadne uszkodzenia tkanki, czy inne widoczne objawy choroby, jak ma to miejsce np. w przypadku wrzodów żołądka, które widać podczas wykonywania gastroskopii.

Powodem występowania IBS nie są więc żadne zmiany patologiczne w narządach układu pokarmowego lecz zmiany w funkcjonowaniu jelit, a w szczególności okrężnicy. Zarówno w przypadku dzieci, jak i w przypadku osób dorosłych dochodzi do zwiększonej wrażliwości mięśni i nerwów okrężnicy, więc każda substancja, która nie jest tolerowana może wywołać objawy znane jako zespół  jelita wrażliwego.

Kolejny czynnik, który komplikuje w znaczny sposób zbadania przyczyn leżących u podstaw zespołu jelita drażliwego jest róźnorodność objawów. Mogą one przybrać dwie kompletnie różne od siebie formy - formę zaparciową i formę biegunkową.

IBS występuje najczęściej u osób dorosłych, można go jednak czasem zaobserwować u dzieci. Objawy są jednak dużo bardziej łagodne niż ma to miejsce w przypadku osób dorosłych. Jeżeli u dziecka często dochodzi do biegunek lub zaparć, należy uważnie obserwować i notować częstotliwość ich występowania i czas trwania. Jeżeli objawy utrzymują się dłużej niż kilka tygodni, należy szukać pomocy lekarza przekazując mu wszystkie poczynione przez nas obserwacje. Tylko lekarz może stwierdzić, czy naprawdę mamy do czynienia z zespołem jelita wrażliwego, czy jesto to inna choroba mająca tylko podobne do IBS objawy.

U dzieci często IBS przybiera formę częstych bólów brzucha. Biegunki i zatwardzenia występują żadziej, ale również sie zdarzają. W kilku przypadkach na 100 dochodzi do wystapienia obu form, np. zatwardzenie trwające kilka dni nagle zmienia się w ostrą biegunkę.

W przypadku obu form należy wybrać się z dzieckiem do lekarza, chociaż forma biegunkowa jest w przypadku dzieci dużo groźniejsza, ponieważ może prowadzić do poważnego odwodnienia organizmu dziecka. W przypadku zatwardzenia często wystarczy dodać sporą dawkę błonnika do diety dziecka aby zatwardzenie ustąpiło. Najwięcej błonnika znajdziemy w ciemnym pieczywie, owocach (np. jabłkach ze skórką), czy zielonych warzywach.

---

Kursodajnia.pl || Najlepsze kursy prosto na Twój e-mail


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Kalkulator kalorii

Amarantus

Amarantus

Autorem artykułu jest Anna Kacperska



Czy znasz produkt, który niezwykle wyróżnia się wśród innych swoimi właściwościami i składem? Zapraszam do przeczytania artykułu :)

AmarantusCzy znasz produkt, który zawiera więcej błonnika niż owies, więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża,a białko bardziej wartościowe niż soja? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się o szczegółach - może warto wprowadzić ten produkt do swojej diety?

Amarantusem od niedawna zajmuje się coraz więcej badaczy ze względu na możliwość jego wykorzystania w medycynie. Zainteresowanie rośnie, bo okazuje się, że zboże to ma niezwykłą wartość odżywczą, oraz niezbadane substancje czynne.


Najważniejsze składniki
Za podstawowe właściwości amarantusa odpowiada zawarty w nimSKWALEN, któego jest 10 razy więcej niż w oliwie z oliwek! Skwalen bierze udział w biosyntezie cholesterolu w wątrobie, wpływając pozytywnie na jego przemiany, a także hamuje jego jelitowe wchłanianie. Ma także właściwości antyoksydacyjne, hamując utlenianie tłuszczy! Poza tym, skwalen hamuje starzenie się komórek, więc z powodzeniem moze być polecany osobom chcącym wyglądać młodo i mieć dużo witalności.


BŁONNIK rozpuszczalny obecny w amarantusie zwiększa wydalanie cholesterolu i kwasów żółciowych z kałem! Obniża więc ich stężenie we krwi. Korzystnie wpływa na pracę jelit. Zaskakujące, że amarantus ma dwukrotnie więcej błonnika niż w otrębach owsianych, uważanych za podstawowe źródło błonnika!
W związku z powyższymi składnikami, amarantus może być stosowany u osób z chorobami ukłądu krążenia, w tym z miażdżycą, podwyższonym poziomem cholesterolu i nadwagą.

Zabija raka!
Niesamowite, ze amarantus może mieć wykorzystanie w blokowaniu rozwoju nowotworów! Naukowcy udowodnili, że istnieją 3 związki w składzie tego zboża, które hamują wzrost komórek nowotworowych, pobranych z różnych narządów.
Poza tym, amarantus niezwykle wzmacnia płuca, zatem jest bardzo wartościowy w obecnych czasach zatrucia środowiska i dziury ozonowej. Ponadto, ma udowodnione naukowo właściwości promienioochronne. Właściwości te są jednak widoczne przy regularnym spożywaniu nasion amarantusa.

A wegetarianie?
Amarantus to również żródło białka - więc można go polecać osobom na diecie odchudzającej, ale także sportowcom, czy osobom narażonym na ciągły stres. Mimo tego, że jest to białko pochodzenia roślinnego, zawiera najważniejsze aminokwasy egzogenne, a więc takie, których sami nie potrafimy sobie wytworzyć - m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Poza tym, białko to jest wyjątkowe pod względem przyswajalności, która wynosi 75%, w porównaniu do mleka - 72% czy mięsa - 70%! Jedzenie nasion amarantusa przez wegetarian byłoby świetnym rozwiązaniem.

Ciężkostrawny?
Nasiona amarantusa można polecać także w diecie osób starszych. Zawiera drobną frakcję skrobii, dzięki czemu jest lekkostrawna i szybko dostarcza energii. A osoby starsze powinny mieć lekkostrawne posiłki.
Również kobiety w ciąży oraz osoby, które cierpią na choroby układu nerwowego i kostnego powinny włączyć amarantus do swojego jadłospisu. Nasiona zawierają wyjątkowo łatwo przyswajalne składniki mineralne, niezbędne w wymienionych stanach, a więc żelazo, magnez oraz wapń.

Podsumowując ...
Amarantus to także źródło witamin: A, E, C oraz z grupy B ... amarantus ma prawie wszystkie niezbędne składniki, których brakuje w naszej diecie. I naprawdę warto wykorzystać ten fakt w praktyce. Jeśli nie wiesz, w jakich ilościach spożywać nasiona oraz z jakimi innymi produktami łączyć amarantus, zapytaj o pomoc dietetyka. Zadbaj już dziś o swoją dietę ; )

---

 

Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Kalkulator kalorii