Katalog Dobrych Stron DI
Katalog stron internetowych Sznurkownia

r1

czwartek, 20 stycznia 2011

Dlaczego nie możesz spać?

Autorem artykułu jest Jbmedia
Dlaczego nie możesz spać?
Dlaczego nie mogę spać? To pytanie zadaje sobie każdy, kto osobiście styka się z problemem bezsenności. Tymczasem zwykle przyczyny tego schorzenia nie są żadną tajemnicą, wiele czynników powodujących zaburzenia snu można też łatwo wyeliminować.
Aby skutecznie walczyć z bezsennością, musisz poznać jej przyczyny. A więc, ni możesz spać, bo: Źle się odżywiasz Jak dieta może powodować bezsenność? Najczęściej spotykany błąd to p[picie w późnych godzinach popołudniowych i wieczornych kawy lub mocnej herbaty, a także napojów energetycznych. Zawierają one substancję, która dodaje energii, a więc nie pozwala zasnąć. Także objadanie się przed snem może sprawiać, że nie zaśniemy lub będziemy w nocy budzić się z bólem brzucha. Również picie dużych ilości płynów źle wpływa na zdrowy sen, bo często wstajemy do toalety. Jesteś zestresowana Stres sprawia, że w organizmie podnosi się poziom adrenaliny i kortyzolu. Są to substancje, które w naturalny sposób utrzymują organizm w stanie czuwania. To dlatego, gdy jesteśmy zdenerwowani tak trudno nam zasnąć. Również wieczorne leżenie w łóżku i zastanawianie się nad problemami i stresami dnia codziennego nie sprzyja spokojnemu zasypianiu. Permanentny sen może więc skutkować długotrwała bezsennością, która z kolei także jest źródłem stresu i koło się zamyka. Przechodzisz menopauzę Kobiety dojrzałe często mają problemy z zasypianiem. Dlaczego tak się dzieje? Winę za ten stan rzeczy ponoszą przede wszystkim zachodzące w organizmie zmiany hormonalne, a przede wszystkim spadek poziomu estrogenów. Również towarzyszące menopauzę rozdrażnienie i - niekiedy - spadek poczucia własnej wartości może stać się przyczyną bezsenności. Masz źle urządzoną sypialnię Często nie zdajemy sobie sprawy, jak duże znacznie ma przestrzeń, w jakiej odpoczywamy i zasypiamy. Sypialnia zagracona zbędnymi przedmiotami, brudna i zaniedbana może utrudniać oderwanie się od rzeczywistości i spokojny sen. Zwróć też uwagę na kolory: te energetyczne i silne dodają energii, w sypialni lepiej więc unikać czerwieni, zamiast niej wybierając błękit i zieleń. Zwróć uwagę także na odpowiednie zaciemnienie - może warto zainwestować w solidne rolety. W sypialni przydadzą się także drzwi zapewniające odpowiednią izolację od dźwięków na zewnątrz. Masz złe łóżko Niewygodne łóżko i źle wyprofilowany, zbyt twardy lub nadmiernie miękki materac może być przyczyną problemów z zasypianiem. Masz chrapiącego partnera Wedle statystyk ogromna liczba kobiet skarży się, że chrapanie partnera uniemożliwia im spokojny sen i wywołuje bezsenność. Na szczęśnie ten problem można zwalczać.
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Niebezpieczne infekcje dla ciąży

Autorem artykułu jest Joas
Niebezpieczne infekcje dla ciąży
Wiedza na temat zdrowia intymnego jest niezbędna. W szczególności dla kobiet, które planują ciąże, starają się o dziecko czy też odliczają dni do porodu.
Ciąża infekcje to obszerny temat. Podstawą jest umiejętność rozpoznawania wszelkich infekcji w obrębie narządów płciowych i szybkie reagowanie w celu uniknięcia powikłań. Przygotowując się do ciąży należy pamiętać, aby skonsultować się ze swoim ginekologiem i wykluczyć ewentualne stany zapalne w obrębie dróg rodnych. Infekcja pochwy jest istotnym czynnikiem, wpływającym na powodzenie zapłodnienia. Bardzo często to właśnie infekcja ogranicza prawdopodobieństwo skutecznego zapłodnienia i zaistnienia ciąży. Ostra, nieleczona infekcja sromu i pochwy może przejść w przewlekłą postać lub doprowadzić do zakażenia szyjki macicy, endometrium jajowodów i jajników oraz dolnego odcinka układu moczowego. Niesie to za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Przewlekłe lub nawracające stany zapalane w obrębie narządów miednicy mniejszej mogą prowadzić do uszkodzenia jajowodów lub powstania ropni, co z kolei zwiększa ryzyko niepłodności. Jeśli podczas badania ginekologicznego zostanie stwierdzone zakażenie drożdżakowe lub bakteryjne, to najlepszym rozwiązaniem jest odłożenie starań o potomstwo do czasu całkowitego wyleczenia. Leczenie może trwać nawet kilka miesięcy. Celem terapii jest nie tylko eliminacja infekcji, ale również  podniesienie odporności organizmu kobiety na choroby okolic intymnych.  W czasie leczenie takich objawów jak pieczenie pochwy czy uplawy zaleca się stosowanie preparatu takiego jak żel do higieny intymnej. Płyn do higieny intymnej powinien pochodzić z apteki, gdyż większość żeli do higieny intymnej dostępnych w supermarketach zawiera alergizujące substancje pomocnicze.
Odkurzacz centralny

---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Właściwości soku z brzozy

Autorem artykułu jest Metamorfozadiety
Właściwości soku z brzozy
Sok z brzozy podobno pomaga w wielu schorzeniach i warto go pić, szczególnie zimą, kiedy mamy obniżoną odporność i chcemy mieć lepsze samopoczucie. Czy badania naukowe potwierdzają właściwości soku z brzozy?
Świeży sok z brzozy bardzo ceniono w medycynie ludowej. Był uważany za napój boski, który daje siłę i urodę. Sok zawiera  przyswajalny cukier i kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy). Jest także źródłem wielu składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, a także miedzi. W soku z brzozy występują również aminokwasy, witaminy z grupy B oraz witamina C. Napój ten zawiera także polifenole, garbniki i glikozydy. Dzięki zawartości tylu cennych substancji, sok z brzozy stymuluje ogólny metabolizm (Deslauriers, 2000; Perkins, van den Berg, 2009; Sehm, 2007).

Stężenie związków fenolowych w soku z brzozy może wynosić do 0,1mg/l (Perkins, van den Berg, 2009). Są to przede wszystkim: luteolina oraz kwercetyna. Naukowcy wykazali, że wszystkie te związki wpływają na enzym zwany "TBK1", hamując jego zdolność do aktywacji danego sygnału biologicznego wpływającego na powstanie stanu zapalnego.

Zapalenia mogą zwiększać zachorowalność na niektóre choroby jak nowotwory, choroby serca, oporność na insulinę. Ważne więc dla naszego zdrowia są związki przeciwzapalne. W badaniach wykazano, że właśnie luteolina, której źródłem jest m.in. sok z brzozy, w największym stopniu hamuje działanie enzymu TBK1 zwiększającego ryzyko wystąpienia stanu zapalnego w organizmie (Agricultural Research Service).

Zatem, rzeczywiście warto pić sok z brzozy, szczególnie teraz kiedy jesteśmy narażeni na atakujące wirusy i inne czynniki, jakie niesie ze sobą zima. Poza tym, nasza odporność jest obniżona także poprzez nadmiar pracy, stres, brak snu, siedzący tryb życia, nieodpowiednie odżywianie, czy też zanieczyszczenie środowiska. Picie soku z brzozy jest naturalnym sposobem wzmacniania organimu przed wymienionymi czynnikami zwiększającymi ryzyko infekcji.  Literatura:
1. Deslauriers, I. (2000) Recovery, Separation and Characterization of Phenolic Compounds and Flavonoids from Maple Products. - Montreal: McGill University, 105 p.
2. Perkins, T.D., van den Berg, A.K. (2009) Maple Syrup - Production, Composition, Chemistry, and Sensory Characteristics. In: Advances in Food and Nutrition Research,Vol. 56. - Amsterdam etc: Elsevier/Academic Press, pp. 104 - 140.
3. Sehm, E. (2007) Birkensaft. Das Gesundheitselixier aus der Natur. - Norderstedt: Books on Demand GmbH, 52 S.

Anna Kacperska
Poradnia Dietetyczna METAMORFOZA
www.metamorfozadiety.blogspot.com
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Kobiece dolegliwości

Autorem artykułu jest Joas
Kobiece dolegliwości
Naturalnym płynem produkowanym przez organizm redukującym tarcie podczas stosunku płciowego jest wydzielina pochwy. Jest ona lekko kwasowa; prawidłowe pH wynosi 3,8 - 4,5. Płyn składa się z wody, mocznika, kwasów mlekowego oraz octowego a także z pirydyny i skwaleny (działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie).
Jednakże problem pojawia się gdy płyn nie jest produkowany w wystarczająco dużej objętości. Kobiecie może wtedy dokuczać suchość pochwy. Wówczas penetracja powoduje ból a także dyskomfort. Problem można poniekąd rozwiązać stosując lubrykant (żel nawilżający pochwę). Istnieje tu jednak ryzyko ponieważ lubrykant oparty na olejach może osłabić lateks dlatego nie należy łączyć korzystania z lubrykantów z używaniem prezerwatyw. Innym problemem dotykającym kobiety są różnego rodzaju infekcje pochwy.  Powoduje go zachwianie równowagi flory bakteryjnej pochwy - przewaga złych bakterii. Charakterystycznymi symptomami świadczącymi iż doszło do infekcji to między innymi: upławy o charakterystycznym wyglądzie i zapachu, świąt pochwy, ból w czasie stosunku lub tuż po nim, pieczenie pochwy. Przyczyną może być stosowanie środków antykoncepcyjnych, nieodpowiednia dieta, kuracja hormonalna, zaniedbania higieniczne a także spadek odporności organizmu które najczęściej spowodowany jest stresem czy przemęczeniem. Z kolei do zakażenia pochwy dochodzi również w skutek stosowania kuracji antybiotykowej, kontaktów seksualnych, doustnych środków antykoncepcyjnych, uszkodzenia tkanki pochwy, cukrzycy, osłabienia osłon fizjologicznych.  Nie należy dopuścić do zakażenia pochwy ponieważ może to spowodować nadżerkę szyjki macicy oraz pochwy, które z kolei niosą zagrożenie rakiem. Dlatego w celu uniknięcia choroby należy myć wewnętrzne fałdy sromu stosując mydła i płyny, unikać nylonowej bielizny a także diety bogatej w węglowodany i cukier. Jednakże najczęstszą dolegliwością intymną jaka spotyka kobiety jest grzybica pochwy leczenie jej jest konieczne. Spowodowana jest działaniem grzybów Candida. Gdy pH pochwy staje się mniej kwaśne drożdżaki rozwijają się co może przyczynić się do zapalenie pochwy. Wszelakiego rodzaju podrażnienia pochwy spowodowane na przykład noszeniem obcisłej bielizny, zbytnia wilgotność pochwy, cukrzyca, otyłość, zespól napięcia przedmiesiączkowego przyczyniają się do wzrostu drożdży. Należy pamiętać, że grzybica nie wyleczy się sama a co najwyżej może zostać zaleczona. W takim wypadku objawy grzybicy znów się pojawią na przykład podczas spadku odporności organizmu. Dlatego gdy istnieją podejrzenie zarażeniem grzybami należy bezzwłocznie udać się do lekarza ginekologa.
Odkurzacz centralny

---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

środa, 19 stycznia 2011

Dlaczego czujemy się zmęczeni?

Dlaczego czujemy się zmęczeni?

Autorem artykułu jest Szymon Barth


Zmęczenie jest znane każdemu z nas i wszyscy czasami czujemy się zmęczeni. Dotyczy to osób starszych jak i młodszych. Nikt z nas nie lubi tego uczucia i chciałby się tego pozbyć ja najszybciej. 

Jest to naturalny odruch, gdy ciężko pracujemy fizycznie, przez dłuższy czas narażamy organizm na wysiłek fizyczny, mieliśmy ciężki i nerwowy dzień, czy zbyt długo przesiadujemy w biurze, bo szef kazał nam zostać dłużej.Te rodzaje psychicznego i fizycznego zmęczenia są normalne i po odpoczynku możemy znowu normalnie funkcjonować.

 Gorzej jednak jest wtedy, gdy czujemy się stale zmęczeni. Może to być objawem poważniejszej dolegliwości niż tylko zmęczenie. Typowym źródłem takiego zmęczenia może być brak regularnych ćwiczeń a wraz z nimi brak kondycji. Jest to sygnał do tego aby rozpocząć regularne ćwiczenia i stopniowo zwiększać ich intensywność.

 Przyczyny zmęczenia możemy podzielić na dwie grupy: przyczyny o podłożu fizycznym i psychicznym.

 Do przyczyn fizycznych możemy zaliczyć:

-złe odżywianie

-brak kondycji

-zatrucie tlenkiem węgla

-odwodnienie

-działanie leków

-brak snu

-zbyt duża temperatura w pomieszczeniach

-zmęczenie może być także następstwem różnych chorób

 Do przyczyn zmęczenia emocjonalnego możemy zaliczyć:

-przepracowywanie, gdy nie potrafimy odmówić

-samotność

-depresja

-strata kogoś bliskiego

 

Jak sobie pomóc??

-Spij regularnie 6-8godzin w nocy

-uprawiaj aktywność ruchową

-odpocznij-odpręż się

-przewietrzaj często pomieszczenia w których przebywasz

-zdrowo się odżywiaj

-schudnij jeśli masz parę zbędnych kilogramów

-pij dużo wody (2l dziennie)

-rzuć nałogi

-rozwiąż problemy za które nigdy nie mogłeś się zabrać

 

POWODZENIA!!!

---

Inus555, www.badzzdrowy.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Cebula- super lekarstwo

Cebula- super lekarstwo

Autorem artykułu jest miracle


Cebula, to niepozorne warzywo, jest prawdziwą skarbnicą substancji zdrowotnych. Jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas obróbki nie traci swoich właściwości zdrowotnych.

Nie ma praktycznie znaczenia czy zjemy cebulę surową, czy ugotowaną. Cebula zawiera wiele witamin m.in.A, B1, B2, B6, B7, C i PP. Jej regularne spożywanie sprzyja długowieczności- jej składniki rozszerzają naczynia krwionośne i powodują wydzielanie soków trawiennych. Wskazana jest przy wszystkich ciężko strawnych mięsach, zwłaszcza w połączeniu z pieprzem.

Ma ona ogromne zastosowanie i działanie:

- bakteriobójcze- dlatego wskazana jest przy przyziębieniach, anginach, zapaleniu górnych dróg oddechowych i grypie,

-przeciwreumatyczne- przy chorobach reumatycznych,

-przeciwszkorbutowe- przy awitaminozach,

-przeciwskludyczne- przy stwardnieniu tętic, miażdżycy,

-przeciwzakrzepowe- hamuje krzepnięcie krwi- rozpuszcza fibrynę, czyli białko będące podstawą skrzepów.

Ma również działanie przeciwzawałowe, działa odkwaszająco. Leczy też skórę i upiększa paznokcie. Obniża poziom cukru we krwi. Działa lekko nasennie, osłabia napięcie jelit. Wzmacnia czynność nerek, wątroby, układu nerwowego. Działa moczopędnie- rozpuszcza i eliminuje mocznik i chlorki z organizmu. Działa wykrztuśnie i utrzymuje w równowadze układ hormonalny. Wpływa też na układ sercowy, poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu cholesterolu. Hamuje reakcje alergiczne.

Cebula ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej, np.

-kaszel- gotujemy kilka cebul w wodzie na wolnym ogniu aż będą miękkie, dodajemy trochę miodu i jemy co 3-4 godz 1 cebulę. Można też zrobić syrop cebuli- cebulę kroimy drobno i zasypujemy brązowym cukrem lub miodem. Po kilku godzinach powstaje syrop- bardzo dobry dla dzieci,

-zapalenie oskrzeli- robimy okłady na klatkę piersiową,

-opuchlizna, bół po ukąszeniu owadów- stosujemy okłady z surowej cebuli na zmienioną skórę,

-uspokojenie- pijemy wywar z cebuli,

-biegunka- garść skórek z cebuli gotować 15 min. w 1l. wody- popijać 1/2l. dziennie

-pasożyty jelitowe- macerować 6 dni w 1l. wina białego, wytrawnego, gronowego dużą cebulę pokrojną w plastry. Pić codziennie przez 1 tydzień rano. Powtórzyć po 2-3 miesiącach.

-kac- ugotować cebulę i zjeść- można w formie zupy cebulowej- gotowana cebula usuwa skutki picia alkoholu i działa osłaniająco na żołądek.

---

www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Kapusta- jedno z najbardziej niedocenionych warzyw

Kapusta- jedno z najbardziej niedocenionych warzyw

Autorem artykułu jest miracle


Kapustę możemy nazwać "królową warzyw". Posiada niezwykłą ilość witamin oraz makro-i mikroelementów. Jest przy tym ogólnie dostępna, tania i niskokaloryczna (100g zawira 40kcal).

W liściach kapusty znajdują się m.in. wit.A,B,C,E i K. Dzięki temu możemy stosować ją przy awitaminozach, osłabieniach, przeziębieniach, w czasie rekonwalescencji i innych stanach wymagających większej podaży różnych witamin. Oprócz witamin zawiera również wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, molibden, siarkę, jod, cynę, wanad, magnez. Nie ma też większego znaczenia jaką kapustę spożywamy. Tak samo zdrowa jest biała, czerwona i włoska.

Kapusta ma naturę lekko ogrzewającą organizm, dlatego też jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie powlekające i nawliżające jelita, korzystnie też działą na żółądek i trawienie, dlatego polecana jest chorym na choroby żółądkowe, jelitowe i wrzodowe. Pomaga też na oczyszczenie przewodu pokarmowego z pasozytó (tu najlepiej dodać do niej czosnek). Kapusta w formie surowej kiszonej oczyszcza i odnawia przewód pokarmowy, poprawia prawidłową flore bakteryjną i leczy zaparcia.

Warzywo to ma też szerokie zastosowanie zawnętrzne. Szczególnie korzystnie działają świeże liście- wspomagają leczenie wielu chorób m.in.: egzemy, opryszczki, trądziku, ropni, czyraków, peknięć, odmrożeń, ukąszeń, obrzęków innych. Przed użyciem liście należy umyć i wykroić z nich środkową żyłę główną. Następnie rozgnieść liście i położyć na ranę, po czym zabandażować. Kapusta powoduje również obniżenie poziomu cukru we krwi i zalecana jest do częstego spożywania przez cukrzyków.   

Bardzo korzystna jest też kapusta kiszona. Zawiera ona enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów oraz enzymy mlekowe, które działają dezynfekująco na przewód pokarmowy (nie powinno się płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy się te enzymy). Kiszona kapusta ma tekże dobry wpływ na astmę i cukrzycę. Sok z kiszonej kapusty leczy kaca, wpływa też dobroczennie na wątrobę i śledzionę. Wspomaga leczenie reumatyzmu i arteriosklerozy.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, nikogo nie trzeba będzie zachęcać do codziennego spożywania kapusty. A jeśli komuś przeszkadza specyficzna woń, wydzielająca się przy gotowaniu kapusty, możemy temu zaradzić gotując ją z kromką chleba.

---

www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Problemy z potencją

Problemy z potencją

Autorem artykułu jest Rafał Rzepniewski


Do lat 80. uważano, że 70-80% przypadków impotencji ma tło psychogenne, a 20-30% tło organiczne. Dzięki rozbudowie badań diagnostycznych okazało się, że prawie 60-70% przypadków impotencji ma podłoże organiczne.

U mężczyzn w późniejszym wieku procent ten jest jeszcze większy. W uproszczeniu można podzielić impotencję na: impotencję psychogenną, impotencję na tle hormonalnym, impotencję neurogenną, impotencję na tle krążeniowym oraz impotencję mieszaną.

Problem impotencji dotyka coraz więcej mężczyzn, głównie w wyniku przepracowania, złej diety, braku ruchu, wieku oraz licznych sytuacji stresowych nie czerpią już pełnej satysfakcji ze swojego życia seksualnego. Problemy seksualne mogą doprowadzić do rozpadu związku, statystyki pokazują, że 63% kobiet oraz 62% mężczyzn zgadza się z tą opinią. Wraz z wiekiem spada u kobiet ochota na seks, która związana jest z osłabieniem lub brakiem satysfakcji ze współżycia (w starszej grupie wskaźnik ten wynosi ok. 67%) – w większości przypadków wina tkwi po stronie mężczyzny. Statystyki są bezlitosne – w Polsce problemy związane ze wzwodem ma około 3,5 miliona dojrzałych mężczyzn. Co zrobić żeby tchnąć w swoje życie seksualne nowego ducha oraz nadać mu pikanterii? W wielu przypadkach wystarczy wziąć tabletkę. Obecnie na rynku jest wiele preparatów leczących delikatne i umiarkowane zaburzenia potencji, są one w większości przypadków bez recepty. Można je łatwo nabyć w każdej aptece, a nawet w supermarketach.  Są to leki w skład, których wchodzą tylko naturalne preparaty, przez co nie wywołują skutków ubocznych. Zawarte w nich składniki wpływają również na zachowanie witalności i dobrego samopoczucia, poprawiają wydolność fizyczną i zmniejszają skutki stresu. 

 

 

---

Rafał Rzepniewski

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Siedem kanałów detoksykacji organizmu

Siedem kanałów detoksykacji organizmu.

Autorem artykułu jest Dorota Trojan


Każdego dnia nasze ciało otrzymuje dużą dawkę róznorodnego pożywienia. Problem w tym, że wraz z bogatymi w składniki odżywcze pokarmami serwujemy swojemu ciału także produkty bezwartościowe pod względem zdrowotnym.

Klika minut przyjemności oznacza dla naszego ciała wiele godzin a nawet wiele lat kłopotów zdrowotnych.

Zwykle jesteśmy świadomi, że to co jemy w tej chwili jest po prostu niezdrowe, ale myślimy sobie coś w rodzaju: "no dobra od jednego niezdrowego dania się nie umiera".
Oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii odbywa się z wykorzystaniem aż 7 kanałów detoksykacji.

Głównym kanałem oczyszczania organizmu jest jelito grube. Nie strawione pozostałości pokarmu, śmieci są wydalane z organizmu właśnie tą drogą. Niechlujna dieta zaopatruje jelito w ogromną ilość czynników trujących. Zgniłe resztki jedzenia osiadają w jelitach tworząc z czasem kamienie kałowe. Na takiej pożywce doskonale rozwijają się pasożyty. Zanieczyszczone jelita są powodem przykrych objawów takich jak wzdęcia, wiatry, zatwardzenia, cuchnący zapach z ust, nalot na języku, czy bóle brzucha. Zanieczyszczenie jelit jest praprzyczyną zdecydowanej większości chorób. Oczyszczanie jelit jest wobec tego bardzo ważnym elementem higieny wewnętrznej. Najprościej jest oczyszczać jelita stosując suplementy diety z błonnikiem.

Wątroba to kolejny bardzo istotny kanał oczyszczania. Trucizny rozpuszczalne w tłuszczach tą drogą opuszczają organizm. Zatruta wątroba nie może pełnić swoich funkcji. Kiedy wątroba niedomaga na skutek zanieczyszczenia, cały organizm traci zdrowie. Regularne oczyszczanie wątroby jest wobec tego niezmiernie ważnym zadaniem dla każdego.

Nerki są organem za pomocą którego nasz organizm usuwa toksyny rozpuszczalne w wodzie. W nieczyszczonych nerkach gromadzi się piasek, a w późniejszym czasie kamienie nerkowe. Zanieczyszczenie nerek manifestuje się opuchnięciami ciała zmianą kolorytu i kondycji skóry, nieprzyjemnym zapachem ciała i potu. Oczyszczanie nerek wymaga dużej ilości czystej wody. Popijanie w ciągu dnia wody czyści nerki a także rozcieńcza toksyny. W ten sposób unikamy tworzenia się osadów i piasku w nerkach. Herbatki ziołowe oraz produkty zawierające naturalne składniki ułatwiające wydalanie toksyn z nerek także niejednokrotnie pomagają w oczyszczaniu nerek.
Tkanka tłuszczowa jest wyśmienitym śmietnikiem do upychania nadmiaru toksyn. Upakowane w tkance tłuszczowej toksyny są po prostu w miarę obojętne dla organizmu. W tkance tłuszczowej kumulują się toksyny, które najczęściej utrzymują się w niej bardzo długo.
Skóra jest bardzo efektywnym kanałem wydalniczym. Wraz z potem wydalane są na zewnątrz produkty przemiany materii. Cuchnący pot zawiera dużą ilość zanieczyszczeń. Wysypka, alergia, wypryski, wykwity, egzema są przejawami oczyszczania organizmu z nadmiaru toksyn poprzez skórę. Dzieje się tak wtedy, gdy inne kanały wydalnicze nie radzą sobie z usuwaniem toksyn. Najczęściej równocześnie z nosa wydostaje się śluzowo-ropna wydzielina a z płuc schodzi flegma. Jest to jaskrawy znak poważnego zanieczyszczenia organizmu.

---

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Jak schudnąć z brzucha

Jak schudnąć z brzucha

Autorem artykułu jest Piotr Kowaliński


Jak szybko schudnąć z brzucha. Kilka naprawdę przydatnych wskazówek. Przykładowe ćwiczenia takie jak mały mostek, skłony boczne. Wskazówki dotyczące diety.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak szybko schudnąć z brzucha. Odpowiedź jest banalna wręcz - wystarczą ćwiczenia i odpowiednia dieta. Co do tego pierwszego, istnieją specjalne ćwiczenia, które nie tylko pozwalają nam schudnąć, lecz sprawić, aby nasz brzuch był płaski. Oczywiście ideałem byłoby, gdyby to wszystko działało szybko, lecz radzę mieć cierpliwość - efekty będą widoczne po jakimś czasie. Najbardziej znane i najczęściej wykorzystywane ćwiczenia to: rower, bieganie, robienie brzuszków, a bardziej przedsiębiorcze osoby znajdą w Sieci specjalne ćwiczenia do tego: skłony boczne, mały mostek, kolana do piersi itp. To ostatnie wygląda następująco:


Kładziemy się na macie/materacu/kocu. Ręce układamy wzdłuż ciała. Kolana lekko zgięte. Stopy podparte o podłogę.W trakcie wdechu podnosimy nogi na wysokość piersi (zgięte w kolanach!). Oczywiście - nic na siłę, jeśli nie dajemy rady "na idealnie", trudno. Kiedyś dojdzie się do takiej formy. W trakcie takiego układu staramy się utrzymać pozycję przez parę sekund. Wydychamy powietrze, jednocześnie opuszczamy nogi do pozycji początkowej. Uwaga: nie kładziemy nog zupełnie płasko, bo to przeszkadza odpoczywać kręgosłupowi. W przypadku bólu w dolnej jego części konieczne jest przestanie. Ćwiczenia powtarzamy od 8 do 12 razy.


Rzecz jasna, jeśli chcemy idealnej sylwetki, to na aktywności fizycznej nasza działalność nie powinna się kończyć. Co sprytniejsze i - nie da się ukryć - bogatsze panie stosują tzw. bieliznę wyszczuplającą. Problem jednak w tym, że przy czytaniu o tym typie towaru, ma się wrażenie, że materiał jedynie układa fałdki na naszym ciele, a nie powoduje spalania tłuszczu. Dla kogoś, kto chce zaoszczedzić czasu i taka uluda wystarczy, to rozwiązanie jest idealne. A jednak, jestem zdania, że to ślepa uliczka i trzeba wrócić na właściwe tory, którymi są - na przykład - odpowiednie diety.


Tłuszcz bierze się nie tylko z braku ruchu - on jest skutkiem pochłaniania zbyt dużej ilości jedzenia dla organizmu. Pierwszy i bardzo trudny krok w diecie powinien rozpocząć się od ograniczenia jedzenia. Oczywiście - nie wolno przesadzić w drugą stronę. Jakieś diety-cud, które polecają być cały dzień na wodzie należy z miejsca wyrzucić do kosza. Jeśli już mamy zmiejszyć ilość pożywienia w ciele, to róbmy to powoli... Zrezygnujmy z chleba chociażby, ale aby organizm przyzwyczaił się do jego braku, potrzeba siedmiu dni. Po nich kolejne siedem dni - znów coś odkładamy. Nie jestem lekarzem, powtórzę więc banały: nie rezygnujemy z takich rzeczy, jak owoce i warzywa, gdyż one są najzdrowsze. Może warto ograniczyć ziemniaki, czy przejść na ryż, bo mniej tuczą. Jeśli coś gotujemy, to na parze i unikamy smażenia. Nie jemy słodyczy - jeśli już musimy, to raz na tydzień. A diety... Lepiej z lekarzem porozmawiać o niektórych propozycjach, bo nie wszystkie pomysły napotkane w gazetach mogą być zdrowe.


Wróćmy na chwilę do ćwiczeń, bo to jednak dość ważny element odchudzania... Spotyka się twierdzenia, że "schudnąć z brzucha" można na siłowni - jeśli kogoś na nią stać. Student ma ją za darmo na swojej uczelni, zwykle. Oczywiście, wówczas nie będziemy musieli się martwić brakiem umiejętności jeżdżenia na rowerze, czy też mieszkaniem w dziupli, gdzie nie ma za bardzo jak rozłożyć byle koc. Tu spotykamy tyle przestrzeni, ile to niezbędne i przyrządy, które służą do sportowych wyczynów. Musimy się jednak uzbroić w wiedzę, jakie elementy służą brzuchowi. Zwykle są to: ławeczka, na której unosimy nogi i to, co pozwala nam na skręty tułowia, jego wznosy w pozycji leżącej, spinanie brzucha oraz jego odwrotność.


Jest wiele różnych pomysłów na to, jak schudnąć. Dobre są diety, dobre są tradycyjne ćwiczenia, jak i również zdrowy rozsądek i kreatywność. Na cokolwiek byśmy nie wpadli i na jakiekolwiek kombinacje byśmy się zdecydowali, przede wszystkim potrzebny jest nam umiar i świadomość, że nie możemy dopuścić do przemęczania organizmu.

---

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Jak szybko schudnąć?

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

wtorek, 18 stycznia 2011

Od ziarenka do bochenka, czyli jaka mąka taki chleb



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Leczenie alkoholizmu, ośrodek leczenia alkoholików, terapie

Autorem artykułu jest Niklo
Leczenie alkoholizmu, ośrodek leczenia alkoholików, terapie
Coraz częściej mamy do czynienia z różnego rodzaju uzależnieniami. Najczęściej spotykamy się z uzależnieniem od alkoholu , na które narażony jest każdy bez względu na płeć, wiek czy wykształcenie.
Alkoholizm to choroba współczesnej rzeczywistości. Odsetek uzależnionych ciągle wzrasta. Coraz więcej kobiet sięga po kieliszek. Pocieszające jest to, że powstaje coraz więcej poradni, w których odbywa się leczenie alkoholików. W takich miejscach stosuje się terapie uzależnień. Chory traci kontrolę nad ilością spożywanego alkoholu. Pojawia się  u niego też zespół abstynencyjny, czyli szybsze bicie serca, tiki nerwowe, depresja, poczucie przygnębienia. Skutki alkoholizmu są różnorodne. Należy do nich: brak umiejętności porozumiewania się z innymi ludźmi, przemoc w rodzinie, problemy finansowe, konflikt z prawem. Leczenie alkoholików nie jest łatwym zadaniem zarówno dla specjalistów jak i dla uzależnionych. Terapie uzależnień, z których mogą oni korzystać dzielą się na grupowe i indywidualne. Ich celem jest zdobywanie wiedzy o alkoholizmie, uświadomienie choremu jego słabości. Robi się to po to, aby przyznał on, że jest alkoholikiem. Leczenie pomaga w zmianie trybu życia. Jeżeli uczestnik ma silną wolę i chęć zmiany staje się abstynentem. Alkoholizm ciężko przezwyciężyć, dlatego spożywając "napoje z procentami" warto  o tym pamiętać i robić to z umiarem. Leczenie uzależnionych to długotrwały proces i nigdy nie ma pewności czy terapia uzależnień przyniesie oczekiwane skutki.
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Przepis na zdrowie, wzmacnianie odporności na grypę



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Domowe sposoby leczenia grypy i przeziębienia



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Domowe sposoby na kaszel - syrop z czosnku



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Domowe sposoby na gardło - ziołowe płukanki



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Naucz się obniżać wysoki cholesterol - naturalne metody

Autorem artykułu jest Tobisz

Naucz się obniżać wysoki cholesterol - naturalne metody

Jak często słyszysz, że cholesterol to groźny przestępca dla naszego organizmu? Co w tym kierunku robisz, żeby prowadzić prawidłowy styl życia i nie doprowadzić do sytuacji w której cholesterol opanuje Twój organizm i zacznie Cię męczyć.


Podczas gdy rozpoczniesz obniżać cholesterol dobrze by było mieć świadomość, że poziom cholesterolu w pokarmie ma nie wielki wpływ na jego poziom we krwi. Cholesterol jest otrzymywany ponadto w wątrobie.  Jednakże niezbędne są Ci zmiany w diecie, żeby tą drogą obniżyć wysoki cholesterol gdy jest zanadto duży, normować proporcję pomiędzy dobrym i złym cholesterolem, a także pokrzepić układ krążenia, co jest decydujące przy postępie miażdżycy. Wszystko to możesz pozyskać minimalizując konsumowanie potraw pochodzenia zwierzęcego i wykorzystując kilka bardzo ważnych zasad. Są to łatwe sposoby, które każdy z nas może wstawić do jadłospisu.
Pierwszy krok możesz rozpocząć od obniżenia spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego np. smażone mięso, tłuste mięsa. A także zmniejszyć jedzenie pożywienia pochodzenia mlecznego takich jak słodkie ciasto, produkty wysoko przetworzone i konserwowane. Na miejsce margaryny i masła zacznij używać oliwę z oliwek. Opisane wyżej produkty nieprzyjaźnie oddziaływają na stan naczyń krwionośnych.
Kwasy tłuszczowe omega3 stabilizuje stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie podwyższa poziom HDL. Największe ilości kwasu tłuszczowego nienasyconego występują w rybach morskich (łosoś, śledź, halibut, makrela). Zastosowanie witaminy C jest niezliczone. Taka nie pozorna witamina do której pewnie każdy z nas podchodził sceptycznie.Bo przecież witaminę C brało się zawsze przy przeziębieniu, grypie, osłabieniu. Będziesz zszokowany, gdy powiem, że witamina C stanowi bardzo ważną zadanie wśród wszystkich witamin, która jest wymagana, żeby układ krążenia był w wyśmienitej sprawności. Jednak zależy nam, żeby pozbyć się trudności z cholesterolem i uchronić zdrowie przed groźnymi schorzeniami np. miażdżyca, choroby serca, udar mózgu. Dostarcz do organizmu witaminę C, która spowoduje forma naczyń krwionośnych wróci do prawidłowego stanu. Czosnek ma fantastyczne zalety, które pomagają obniżyć cholesterol. Posiada w sobie taką substancję jak allicyna, dzięki której jesteśmy wstanie zmniejszyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie.

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Dieta Dukana, a co to jest?

Autorem artykułu jest Kasia
Dieta Dukana, a co to jest?
Wciąż rosnąca popularność Diety Dukana wiąże się z jej uniwersalnym podejściem do człowieka i jego potrzeb żywieniowych. Dieta Dukana początkowo oczyszcza organizm, pozwala schudnąć, następnie stabilizuje zmiany i gwarantuje zdrowe ciało i ducha na wiele lat.
Obecnie coraz większą popularnością cieszy się Dieta Dukana. Z satysfakcją i zapałem stosują ją kobiety jak i mężczyźni. Jej fenomen polega na tym, że nie wymaga głodzenia się, wielu godzin na siłowni, ani też stosowania dodatkowych środków farmaceutycznych. Jest bezpieczna dla zdrowia. Sekret Diety Dukana polega na zmianie nawyków żywieniowych, dlatego jej efekty pozostają na zawsze. Najistotniejsze jest wprowadzenie białek do codziennej diety. Mają one za zadanie zastąpić spożywanie węglowodanów, dlatego dieta ta często nazywana jest Dietą Proteinową. Nie wymaga ona głodzenia się i zmiany godzin posiłków, co jest istotne dla osób, które pracują w nocy lub w systemie zmianowym, przez co nie mogą stosować diet ściśle związanych z godzinami przyjmowania posiłków.        
Dieta składa się z czterech faz, podczas których zmienia się jadłospis, nawyki i czas trwania danej fazy. W fazie pierwszej, która trwa do 10 dni, osiągamy najbardziej widoczny efekt. Mamy do wyboru produkty z 8 grup, które możemy spożywać o dowolnej porze dnia i nocy w dowolnych ilościach. W fazie drugiej naprzemiennie stosujemy dietę proteinową z warzywami i same proteiny. Faza ta pozwala szybko dojść do upragnionej wagi. Faza ta trwa tak długo, aż uzyskamy zaplanowaną wcześniej wagę. Faza trzecia trwa dziesięć dni na każdy utracony kilogram wagi ciał. Jest to najtrudniejszy okres i dlatego należy jak najściślej stosować się do diety. Oraz obowiązkowo jeden dzień ścisłej diety proteinowej raz w tygodniu. Faza czwarta trwa już do końca życia, polega na utrwaleniu efektu. W tym czasie stosujemy jeden dzień w tygodniu ścisłej diety proteinowej, najlepiej w czwartki oraz obowiązkowo 3 łyżki stołowe otrąb dziennie.             Rezultaty Diety Proteinowej są widoczne bardzo szybko i nie dają efektów jojo. Osoby, które zastosują się ściśle do tej diety nabierają dobrych nawyków żywieniowych i już do końca życia stosują w swoim jadłospisie zdrowe produkty oraz jeden dzień tylko proteinowy. Dieta daje szybkie efekty przez zaskoczenie organizmu, ale potem osiągamy stabilizację i radość ze szczupłej sylwetki.

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Wysokie ciśnienie, twój wróg

Autorem artykułu jest Ravenk
Wysokie ciśnienie, twój wróg
Kilka ciekawych a prostych sposobów walki z wysokim ciśnieniem. I nie musi to być walka z nierównym rywalem, samym sobą czy swoją słabością psychiczną bądź fizyczną.
Zasadniczo taka walka składać się będzie z kilku podstawowych elementów:
1. Unikanie stresu
2. Aktywność Fizyczna
3. Dieta

O ile pierwsze dwa punkty trudno zrealizować, z przyczyn od nas niezależnych takich jak praca, brak czasu, problemy z utrzymaniem, to samą dietą można wiele z działać. Ale od początku. Wielu ludziom dieta kojarzy się z czymś trudnym do zrealizowania, chociażby ze względu na dwa pierwsze punkty. Poza tym wiele słyszy się o szkodliwości diet, efekcie Jojo i krótkotrwałych efektach. 

Można rzucić inne światło na to zagadnienie. Każdy z nas ma swoje nawyki żywieniowe które trudno będzie mu nagle zmienić. Jednak dodając do naszego odżywania kilka elementów, można wiele zyskać. Poniżaj podam kilka przykładów. Gdy je przeczytasz, sam zobaczysz, że tez możesz to zrealizować. 

Potas

Potas je odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Nie tylko je obniża, ale powoduje większą elastyczność naczyń krwionośnych. Pewnie pomyślisz czytając to, że nakłaniam do spożywania suplementów. W sumie masz rację. Ale nie w formie tabletek. Jestem zwolennikiem naturalnego uzupełniania potrzebnych substancji. A że sporo biegam i dosyć intensywnie, wysokie ciśnienie mi nie po drodze. Zacząłem więc jeść banany które zawierają sporo potasu, do tego łatwiej przyswajalnego niż z tabletek. Dla mnie dodatkowo jest świetnym źródłem energii zarówno przed i po zawodach. A jeśli lubisz słone potrawy tym bardziej zacznij uzupełniać potas.

Magnez

Kolejny ważny pierwiastek. Zarówno dla aktywnych fizycznie, jak i nie uprawiających sportu. Zapobiega skurczom mięsni spowodowanym intensywnym wysiłkiem oraz jest niezbędny w przypadku długotrwałego wysiłku umysłowego. Ubytek powoduje zaburzenia koncentracji i często jest wynikiem stresu. Jeśli więc jesteś narażony na stres miej pod ręką czekoladę o dużej zawartości kakao, orzechy także zawiera sporo magnezu. A jeśli jeszcze lubisz bądź pijesz sporo kawy, to już koniecznie. 

Mleko

Ogólnie ludzie piją mleko, ogólnie też przyjęło się ze dorosłemu mleko jest zbędne. I tak i nie. Może nie ma wielkich walorów odżywczych ( poza energetycznymi) ale zawiera wapń, który nie tylko wpływa na siłę kości, ale też na pracę serca. Tak tak. Wapń bierz udział w pompowaniu krwi. Więc nie ma co się obawiać że mleko szkodzi. 

Pomidory, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy

Wszystko co związanie z pomidorami także obniża ciśnienie krwi poprzez rozluźnianie tętnic. Bogate są w witaminę PP (B3) nazywaną niacyną, która także ma wpływ na inne składowe organizmu. Znajduje się także w orzechach, ziarnach zbóż, mało jej jest natomiast w owocach.

Nie trzeb więc bardzo skomplikowanej diety aby spróbować zmniejszyć skutki stresu i obniżyć swoje ciśnienie. A jeśli do tego uda Ci się jednak zminimalizować stres i dołożyć trochę wysiłku fizycznego czyli wypocić z siebie co zbędne to może jeszcze spotkamy się na zawodach biegowych.

Powodzenia.
Inne ciekawe artykuły dotyczące sportu, zdrowia, treningu znajdziesz pod adresemwww.sportzdrowietrening.blogspot.com

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Jak rozpoznać, że ktoś może być uzależniony?

Autorem artykułu jest Pingwinek
Jak rozpoznać, że ktoś może być uzależniony?
Uzależnienia mają to do siebie, że widzimy je za późno. Dotyczy to zwłaszcza narkotyków. W dzisiejszym świecie, kiedy tempo życia jest naprawdę szybkie, można przeoczyć pewnie niepokojące sygnały, albo sobie nawet nie zdawać sprawy, że coś powinno obudzić naszą czujność. Poniżej znajdują się objawy uzależnienia, które można zaobserwować, od samego początku sięgania po używkę. Zostały one podzielon.
Nagłą uogólnioną zmianę osobowości:
  • zmiany nastroju (skrytość, przewrażliwienie, złość, roztargnienie, euforia)
  • zaburzenia w kontaktach z rodzicami i rodzeństwem (rozluźnienie więzi, konflikty)
  • zmiany w kontaktach koleżeńskich (zmiany towarzystwa, dobieranie sobie dziwnie wyglądających znajomych, zrywanie bliskich dotąd kontaktów)
  • brak dążeń (malejące zainteresowanie szkołą, ogólna bierna postawa, brak inicjatywy)
  • niska samoocena (poczucie beznadziejności i bezradności, smutek)
  • zaprzeczanie (obciążanie innych za swoje nieodpowiedzialne zachowania, bronienie przywilejów młodzieży przy jednoczesnej krytyce dorosłych)
  • kłamstwa (spóźnianie się, mistrzostwo w kamuflażu)
Zmiany w aktywności i nawykach:
  • nieuzasadnione nieobecności (w szkole i w domu)
  • obowiązki domowe (zaniedbanie, zdezorganizowanie)
  • przyjaźnie/porozumiewanie się z ludźmi (częste wychodzenie na krótko z kolegami, odbieranie dziwnych telefonów o różnych dziwnych porach)
  • zmiana nawyków jedzeniowych (wyraźny przypływ apetytu lub nagła utrata łaknienia, nagłe upodobanie do słodyczy)
  • zmiana rytmu snu i czuwania (rozregulowanie rytmu dnia i nocy)
  • kradzieże (wynoszenie z domu rzeczy na sprzedaż, częste zgłaszanie kradzieży)
  • język (przekleństwa, slang zupełnie niezrozumiały dla reszty domowników)
  • wygląd pokoju (częste wietrzenie pokoju, nawet w zimie, zamykanie drzwi na klucz)
  • szczególne zainteresowanie młodzieżową muzyką i koncertami
  • problemy związane ze szkołą (złe stopnie, spóźnianie się, nieobecności, naruszanie dyscypliny)
    • stan zdrowia (częste zachorowania, przeziębienia, przewlekły kaszel, spadek ciężaru ciała)
    • rozwój fizyczny (zahamowanie wzrostu, nieregularne miesiączkowanie, ogólny spadek energii)
    • mowa (niespójna, bełkotliwa, chaotyczna)
    • pamięć/myślenie (zaburzenia myślenia, gorsze zapamiętywanie i koncentracja)
    • oczy (przekrwione, napuchnięte, rozszerzone lub zwężone źrenice)
    • nos (objawy uczulenia lub kataru, kichanie, krwawienie)
    • jama ustna (kaszel, suchość w ustach - ciągłe oblizywanie warg językiem)
    • skóra (zimna, wilgotna, nadmierna potliwość)
    • kontrola czynności ruchowych (zachwiania równowagi, niezdarność, zawroty głowy)
Zmiany stanu fizycznego:
  • stan zdrowia (częste zachorowania, przeziębienia, przewlekły kaszel, spadek ciężaru ciała)
  • rozwój fizyczny (zahamowanie wzrostu, nieregularne miesiączkowanie, ogólny spadek energii)
  • mowa (niespójna, bełkotliwa, chaotyczna)
  • pamięć/myślenie (zaburzenia myślenia, gorsze zapamiętywanie i koncentracja)
  • oczy (przekrwione, napuchnięte, rozszerzone lub zwężone źrenice)
  • nos (objawy uczulenia lub kataru, kichanie, krwawienie)
  • jama ustna (kaszel, suchość w ustach ? ciągłe oblizywanie warg językiem)
  • skóra (zimna, wilgotna, nadmierna potliwość)
  • kontrola czynności ruchowych (zachwiania równowagi, niezdarność, zawroty głowy)
Naturalnie, trzeba umieć zachować umiar i ostrożność przed wydaniem ostatecznych sądów oskarżeń. Kiedy zauważymy coś, co nas zaniepokoi, najpierw porozmawiajmy, poobserwujmy, może się okazać, że to nic groźnego i nie jest w żaden sposób związane z nałogiem.Ewa S.
http://namiastkapsychologii.blogspot.com

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

Jak ochronić dłonie, stopy i usta zimą?

Autorem artykułu jest Estelle Estelle

Jak ochronić dłonie, stopy i usta zimą?

Kiedy temperatura spada poniżej zera, nasze ciało jest szczególnie narażone na skutki obcowania z nią. Tak jak latem potrzebujemy chronić skórę przed słońcem, tak zimą zadbać powinniśmy szczególnie o te partie ciała, które narażone są na kontakt z zimnym powietrzem oraz z wysuszającym skórę sztucznie ogrzewanym powietrzem.


Twarz, dłonie i usta, a także włosy - i stopy! to te części ciała, którymi w zimie powinniśmy zająć się w sposób szczególny. Pamiętając o ich codziennej pielęgnacji, odpowiednim stroju i nie nadwyrężaniu delikatnej skóry, która i tak dokonuje ekstremalnych wyczynów dostosowując się do przebywania w zimowych temperaturach.

Uwaga na codzienne nawyki

Jakich czynności unikać, by zapobiec niszczeniu skóry dłoni?

Przede wszystkim chrońmy je przed zimnem. Noszenie rękawiczek w zimie to podstawa. Nie zapominajmy też o kremie do rąk. Obowiązkowo stosujmy go przynajmniej raz dziennie - najlepiej nałożyć grubą warstwę na noc, po ostatnich czynnościach dnia. Jeśli pracujemy w biurze lub (o zgrozo!) nie używamy rękawiczek przy sprzątaniu (szczególnie myciu naczyń!) - krem do rąk powinien być naszym najczęściej używanym kosmetykiem.

Z szerokiej gamy dostępnych produktów wybierzmy te o skoncentrowanej mocy zawartej w składnikach - takie, jak terapeutyczny krem do rąk firmy Palmers. Stosowane preparaty i zabiegi na dłonie mają za zadanie przede wszystkim nawilżyć i odżywić przesuszoną skórę. W końcu to dłonie są tą częścią ciała, która pracuje najwięcej. Zwracajmy uwagę na skład kremów do rąk - dobrze, jeśli zawierają witaminy i filtr UV.

Zimowy makijaż a temperatura - uważamy na usta! Wrażliwa skóra ust nie ma lekko ani w zimie, ani w lecie.

Wysokie, jak i niskie temperatury przesuszają cienki naskórek powodując spierzchnięcie. Tłuste kremy, masła do ust i glicerynowe pomadki zabezpieczają skórę ust przed przesuszeniem i pękaniem. Dobrym obrońcą przed zimą jest także makijaż. Sprawia on, że na skórze powstaje ochronna warstwa, zabezpieczająca przed zgubnymi skutkami niskich temperatur.

Stopy w zimie - daj im odpocząć

Podobnie jak w przypadku skóry rąk, stopy w zimie także są przemęczone. Przez większość dnia więzimy je w ocieplanym obuwiu, więc kiedy wracamy do domu, wypoczynek należy się przede wszystkim naszym stopom. Tym bardziej, że nie możemy o stopy zadbać w każdym praktycznie momencie - tak jak o dłonie. Podczas codziennych zabiegów pielęgnacyjnych znajdźmy czas na wmasowanie w stopy pielęgnacyjnego kremu ochronnego - najlepiej po wieczornym prysznicu lub kąpieli. Witaminy i składniki zmiękczające nadadzą skórze naszych stóp gładkości, nawilżając ją i dostarczając składników odżywczych.

Kiedy mamy trochę czasu: Pielęgnacja ekstremalna

Domowa regeneracja dłoni i stóp - kąpiele, peelingi, maski i kremy Jeśli mamy trochę więcej czasu, poświęćmy go naszym dłoniom i stopom. Specjalnie dla nich przygotujmy delikatne kąpiele, dzięki którym ogrzejemy je, zmiękczymy i przygotujemy do dalszych zabiegów. Rozgrzana skóra dłoni i stóp łatwiej wchłaniać będzie odżywcze składniki zawarte w kosmetykach oraz będzie bardziej podatna na takie zabiegi, jak masaże czy peelingi.

Do peelingu dłoni i stóp użyć możemy oliwy z oliwek, cukru i soli oraz dodać sok z cytryny. Taki zabieg nie tylko usunie zrogowaciały naskórek, ale i natłuści skórę (oliwa) i ją rozjaśni (cytryna). Zamiast cukru i soli możemy użyć płatków owsianych. Kiedy już użyjesz tak zrobionej mikstury do pielęgnacji dłoni i stóp (potrzymaj mieszankę na skórze kilka minut) zmyj preparat i wetrzyj w skórę krem. Masło shea, oliwa z oliwek czy masło kakaowe doskonale nawilżają i natłuszczają skórę. Jeśli wykorzystane zostają jako główny składnik kremu pielęgnacyjnego, preparat taki świetnie działa naturalną mocą zawartą w roślinach. W przypadku serii preparatów do dłoni, stóp i kolan firmy Palmers, głównymi składnikami są: masło shea, kolejnym masło kakaowe oraz krem z oliwą z oliwek - zatem wybrać możemy nasz ulubiony składnik sami. 

Aksamitne usta - masaże, balsamy i masła

Skóra ust, bezpośrednio wystawiona na wiatr, śnieg i deszcz oraz mróz, także wymaga poświęcenia przynajmniej kilku minut dziennie. Prócz częstego stosowania kosmetyków natłuszczających i nawilżających, pamiętajmy o rozgrzewającym masażu. Możemy go wykonać uciskając palcami skórę ust przez kilka minut. Taki zabieg poprawia ukrwienie i krążenie. Używając preparatów kosmetycznych, zwróćmy uwagę na ich składniki. Dla pielęgnacji wrażliwej skóry ust szczególnie istotne jest, aby pomadka, krem czy masło zawierały substancje chroniące przed temperaturą (gliceryna), słońcem (filtr UV) oraz substancje odżywcze, takie jak witaminy i natłuszczające (masło kakaowe, shea czy oliwa z oliwek). Z czystego masła kakaowego wykonane są masła do ust firmy Palmers, dostępne w wersji czekoladowo-wiśniowej i czekoladowo-miętowej.

W zimie pamiętajmy zatem szczególnie o codziennej ochronie skóry narażonej na mrozy oraz suche, sztucznie ogrzewane powietrze. Często stosujmy kremy ochronne zawierające cenne składniki roślinne, wzbogacone witaminami. Przynajmniej raz w tygodniu zróbmy naszym dłoniom i stopom prezent, fundując im kąpiel i peeling, a o usta dbajmy masażem i smakowitymi masłami. Takie zabiegi nie wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, a efekt jest natychmiastowy - i dla skóry, i dla naszego samopoczucia.

Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!
---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Szokująca prawda o dzisiejszym jedzeniu !

Szokująca prawda o dzisiejszym jedzeniu !

Autorem artykułu jest mateo77


Pożywienie, które codziennie spożywamy, ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i organizmu! Niestety, większość ludzi nie dostrzega żadnego związku między pokarmem, który codziennie spożywa a poziomem samopoczucia i stanem zdrowia.

Człowiek nie jest w stanie i nie powinien jeść wszystkich produktów roślinnych i zwierzęcych, ponieważ wielu z nich nie może przeżuć ani strawić. Szczególnie szkodliwe dla ludzi są kilkudniowe (nieświeże) produkty wysokobiałkowe, ponieważ zawierają toksyny szkodzące organizmowi człowieka. Wiele substancji zawartych w produktach żywnościowych negatywnie oddziaływuje na zdrowie człowieka. Skażone środowisko i zanieczyszczona żywność może być przyczyną złego samopoczucia i powodować poważne choroby m.in. układu trawienia, krwionośnego, immunologicznego oraz nowotwory.

WODA Z WODOCIĄGÓW, którą wykorzystujemy w celach spożywczych i higienicznych jest zanieczyszczona chlorem i szkodliwymi związkami metali ciężkich. Szacuje się, że na świecie ok. 50% zasobów wody podziemnej jest zatrute. Zaleca się w celach spożywczych używanie wody filtrowanej (m.in. metodą odwróconej osmozy) bądź pochodzącej ze źródeł niezanieczyszczonych.

WARZYWA I OWOCE w okresie produkcji są intensywnie nawożone oraz opryskiwane środkami ochrony roślin. Następnie w celu przedłużenia okresu ich przechowywania opryskiwane są środkami chemicznymi przeciw gniciu.

Do przetwarzanej przemysłowo żywności dodawane są różne dodatki chemiczne, które mają na celu zapobieganie jej psuciu, poprawienie właściwości organoleptycznych (m.in. wyglądu) i wartości odżywczej. Istnieje takich dodatków ponad          4 000. W Unii Europejskiej lista dodatków oznaczona jest od E100 do E903 i obejmuje 18 kategorii. W USA międzynarodowy system numeracji dodatków do żywności (INS) obejmuje 4 068 nazw w 22 kategoriach. Mimo międzynarodowego charakteru w.w. list nie wszystkie dodatki dopuszczone są do stosowania w poszczególnych krajach. Wśród dodatków do żywności znajdują się: regulatory kwasowości (m.in. kwas octowy, solny i siarkowy), środki przeciwzbrylające, przeciwutleniacze, barwiące, utrwalacze barw, emulgatory, smakowe, żelujące, stabilizatory wilgotności, sztuczne dosładzacze.
Szczególnie szkodliwe jest powszechne stosowanie w produkcji artykułów żywnościowych syropu z kukurydzy, taniego odpadu otrzymywanego ze skrobi i oleju służącego dosładzaniu. Podczas badań w Wielkiej Brytanii stwierdzono, że 88% tzw. „zdrowych produktów zbożowych” dla dzieci zawiera zbyt dużo cukru, soli i nasyconych tłuszczów. Wśród sztucznych dosładzaczy, cyklaminiany i sacharyna podejrzewane są o działanie rakotwórcze. Również sukraloza i aspartam podejrzewane są             o wywieranie negatywnego wpływu na zdrowie ludzi.



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć! ---

Więcej na moim blogu>> www.jakzdrowozyc.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl Plus500

niedziela, 16 stycznia 2011

Samodyscyplina w 10 dni - Anna Maria Dębniak

Samodyscyplina w 10 dni cz.1 - Anna Maria Dębniak Miłego oglądanie część 1 z 13. Samodyscyplina na warsztatach poruszam takie tematy jak dialog wewnętrzny, świadomość, podświadomość, poznajemy Mr. Hyde'a, pracujemy nad lękiem przez porażką, lękiem przed sukcesem, lękiem przed odrzuceniem, lękiem przed przeciętnością oraz lękiem przez ryzykiem. Zmieniamy nasze paradygmaty, poznajemy nasz wewnętrzny system wierzeń, co to są uprzedzenia i przesądy... i wiele więcej. Po tych warsztatach już nigdy nie będziesz takim jak dawniej, będziesz lepszą wersją siebie. pozdrawiam Anna Maria Dębniak annamariadebniak.pl

Samodyscyplina w 10 dni cz.1 - Anna Maria Dębniak from Anna Maria Debniak on Vimeo.

Samodyscyplina w 10 dni cz.2 - Anna Maria Dębniak Miłego oglądanie część 2 z 13. Samodyscyplina na warsztatach poruszam takie tematy jak dialog wewnętrzny, świadomość, podświadomość, poznajemy Mr. Hyde'a, pracujemy nad lękiem przez porażką, lękiem przed sukcesem, lękiem przed odrzuceniem, lękiem przed przeciętnością oraz lękiem przez ryzykiem. Zmieniamy nasze paradygmaty, poznajemy nasz wewnętrzny system wierzeń, co to są uprzedzenia i przesądy... i wiele więcej. Po tych warsztatach już nigdy nie będziesz takim jak dawniej, będziesz lepszą wersją siebie. pozdrawiam Anna Maria Dębniak annamariadebniak.pl

Samodyscyplina w 10 dni cz2 - Anna Maria Dębniak from Anna Maria Debniak on Vimeo.

Samodyscyplina w 10 dni cz.3 - Anna Maria Dębniak Lęk przed porażką jest jednym z fundamentalnych przeszkód w drodze do sukcesu. Jeśli czujesz paraliżujący strach przed działaniem lub też działasz, ale ze szkodą dla siebie, to jest właśnie wykład dla Ciebie. Abyś raz na zawsze zmienił, zmieniła podejście do porażek... Uświadom sobie problem, potem zaakceptuj jego istnienie, zmień postrzeganie problemu i przekuj porażkę w sukces :) Praktyczny warsztat ku samodoskonaleniu... zapraszam Anna Maria Dębniak

Samodyscyplina cz3 - lęk przed porażką from Anna Maria Debniak on Vimeo.



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Sposoby na stres, nerwice, bezsenność



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!

Jak pozbyć sie biegunki?



Zobacz: Jak można jeść wszystko i nie tyć!